4 Cara Bina Aplikasi Sendiri Dalam 10 minutes Tanpa Coding (1)
Apps Builder bebossathome blog

4 Cara Bina Aplikasi Sendiri Dalam 10 minutes Tanpa Coding

Reading Time: 3 minutes

Jom belajar 4 cara membuat aplikasi sendiri dalam 10 minutes tanpa coding .Senang jer 🙂

More Money Making Video On Our Youtube Channel Join Our Facebook Mastermind Group

Hei guys , nama saya weng honn .dalam episode youtube ini , saya akan kongsi 4 cara membuat applikasi sendiri tanpa coding.2 web site ini , betul betul senang giler untuk digunakan.

Sebelum kita mula , seperti biasa ,jom subscribe youtube channel saya ramai-ramai ya .

Sokong Channel Saya

Apps pertama adalah thunkable .Apps builder ini , sesuai untuk begginer ,dan thunkable mempunyai video tutorial bagaimana guna website ini untuk membuat applikasi sendiri.Jangan risau kalau anda tak tau coding.
Tekan get started .
Anda boleh sign in dengan gmail ataupun create account baru .saya akan sig up dengan gmail saya .

Pilih mana mana yang sesuai dengan anda.

Anda boleh baca intro ini .

Click on start building.
Bagi nama project anda ,dan category .
Tekan create selepas siap

Ok ,so ini adalah dashboard yang anda boleh bina applikasi sendiri.
Kelebihan Thunkable ini adalah , ia mempunyai pelbagai block yang anda boleh guna untuk membina applikasi anda tanpa coding . Jadi , anda cuma perlu drag and drop mana mana block yang awak nak sahaja.

Untuk begginer ,bahagian kiri sini , ada pelbagai jenis tutorial yang awak boleh belajar .Anda dinasihatkan enroll dan belajar tutorial ini sebelum mula .

Ok next adalah gamesalad. Seperti thunkable , awak boleh bina applikasi sendiri tnpa coding jugak. Tetapi ini bukan online based web site. Ini bermaksud anda perlu download software ini ke computer or mac anda .

Tekan developers.

Start now.so anda perlu register dan download software game salad ini.
Buka file yang anda baru install.

Key in email dan password yang awak register tadi.
Benda pertama yang awak nak buat adalah check out tutorials game salad.
Tutorial game salads ini memang gempak , sebab semua tutorial diorganize dalam chapter yang tersusun . Jadi , janji awak belajar tutorial ini , anda pasti dapat bina applikasi anda tanpa masalah . Dan tutorial ini adalah free.

Seterusnya , appypie.com

Appypie ini sangat senang digunakan berbanding kedua dua website sebelum ini
Tekan get started.saya lebih suka appypie berbanding yang sebelum ini.

– pilih app builder.
– Create your free app
– enter nama business anda ,anda boleh tukar ini nanti .
– pilih categori applikasi ini.
– pilih color untuk applikasi anda , ini boleh juga ditukar nanti.
-pilih mana applikasi yang awak nak bina
-save and continue.
– sebelum continue , sign up dengan email address anda.
– awak akan terima verification code kirim ke gmail inbox anda .
Letak verification yang awak dapat itu ke sini.
So , awak boleh pilih color theme yng berbeza di sini.tukar applikasi layout anda,letak logo dan nama jugak .
Website ini lebih straight forward dan tak complex seperti yang lain sebelum ini.

Next , ini website yang paling suka , kerana ia betul betul senang untuk digunakan.
Nama website ini swiftic.

Tekan create my app .
Ok , anda boleh login dengan register account baru .Tetapi untuk demo ini saya nak login dengan facebook , kerana saya nak show you something .Saya boleh bina satu apps untuk facebook page saya directly di sini .Jom tengok .

Pilih mana mana facebook page yang anda nak create.dropship mme malaysia adalah salah satu facebook page yang saya manage.
Ta da , semua informasi di facebook page anda akan disambung di sini jugak.
Pilih mana mana informasi yang awak nak tambah ,kalau awak buat business , applikasi ini akan show address kedai awak dan website jugak.
Awak boleh customize title dan jugak letak link web site anda dengan beberapa click sahaja. Kalau awak adalah beginner dan nak belajar cara bina applikasi sendiri tanpa coding , awak bleh start dengan swiftic .

OK, jadi keempat-empat website dan software ini , memamg adalah cara yang paling senang untuk membantu anda bina applikasi sendiri .

Episode ini sampai sini sahaja ,jangan lupa ,jom subscribe youtube channel saya ramai-ramai ya .

Nama saya weng honn . Terima kasih

WENG DA BOSS
Learn everything about online business , start one and freaking fire your boss ,and BE YOUR OWN BOSS.
https://bebossathome.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *